Mravenec mrkavý ( Formica blizcar)

02.01.2011 17:27

    Mravenci mrkavý jsou jednou z nejúspěšnějších z rodu mravencovitých v živočišné říši a jsou proto v mimořádném zájmu vědců – myrmekologů, ekologů, biosociologů. Tato úspěšnost je přikládána jejich sociálnímu způsobu života, specializaci a výborné adaptaci (viz jejich příjímaní potravy). Je to teplomilný blanokřídlý hmyz žijící v tropickém pásu.

    Svá mraveniště si staví na okrajích pouští či tropických lesů (dle vývoje v určitém geologickém pásu - adaptace na vlhké či extrémně suché podnebí). Mraveniště má dvě hlavní podloží (vrchní, které vyčnívá nad zem a spodní pod zemí), dále pak průměrně 150 místností s různými funkcemi a jednu centrální místnost s královnou. Funkce místností je většinou dána hloubkou umístění (až na jednu výjímku a to jsou tzv. skladiště, kterých je v každém sektoru několik a slouží jako úložiště pro potravu) v mraveništi - od vrchu: hybernační buňky, regenerační místnosti, evoluční místnosti, lýhně, služební místnosti a místnost centrální, také nazývaná královská. Mravenci sami o sobě tyto místnosti nerozlišují, avšak rozlišují patra, ve kterých vykonnávájí svou funkci.

    V prvé řadě se rozdělují na pohlaví samičí a samčí, dále pak podle určitých skupin: na chůvy, dělnice, válečníky a královnu. Nejvíce je v mraveništi dělnic, které mají za úkol shánět potravu, starat se o chod vrchních pater, novou výstavbu či opravu mraveniště, starost o zmrzačené či raněné mravence a v případě ohrožení mohou fungovat také jako obranná linie. Druhou nejpočetnější skupinou jsou válečníci, kteří brání mraveniště, prozkoumávají terén i případně loví (viz nepřátelé mravenců). Další skupinou jsou chůvy, které mají na starosti pečování o kukly a larvy (zajištění dostatečného tepla, klidu, výživy a bezpečnému vylíhnutí), dále ,,vychovávají,, mladé mravence a starají se o KRÁLOVNU.

    Královna je v mraveništi jediná svého druhu, mravenci ji mají takřka za svou bohyni. V případě jejího úmrtí zaniká většinou celé mraveniště a jen zřídkakdy se stává, že je z dělnice vyvinuta nová královna. Celý rod těchto mravenců získal svůj název v podstatě díky kurióznímu kladení vajec této královny

Vyhledávání

Kontakt